25. 10. 2023 - Ploskovice - Velký Újezd - Sedlec - Křešice - vedla J. W. (8km,19účast)

25.10.2023 17:22

Většinou ve středu, kdy se pořádají naše výlety bývá krásné počasí, tuto středu jsme si též užili tu pravou podzimní atmosféru. Navíc s mlhou, která umí spolu se sluncem kouzlit a již i s plejádou barev podzimu, které umí jen příroda vyčarovat...

Na žlutou tur. značku, která nás provázela celou trasou, jsme odbočili za mostíkem pod tratí v Býčkovicích. Cesta je vyšlapaná, dobře označená, vede kolem Ploskovického potoku, vyschlého rybníku, příroda kolem nás je divoká a skoro tajemná. Nejprve docházíme k zámku Velký Újezd, prohlížíme si jeho krásné průčelí a seznamujeme se s jeho historií. Poté pokračujeme mírným stoupáním a ještě ve stínu keřů a stromů,  poté vycházíme na kótu 200m n.m., kde se začalo prodírat slunce z mlhy. Známé kopce kolem nás jsme si mohli jen představovat... Najednou, jakoby mávnutím proutkem, se nám přímo zjevily a vystoupily z mlhy, aby se předvedly, že stále jsou tady – Dlouhý vrch, Sedlo, Skalky, Holý vrch, Křemín...Mlha se přitom třpytila ve slunci, prostě hotová podzimní pohádka a ještě s čarováním!

V obci Sedlec, kterou procházíme, je několik krásných roubenek, pak malé stoupání přes Holý vrch, další výhledy na Labe, Křešice, Křemín, v dáli Hanžburek, Milešovka, Lovoš. Pěkná odměna. Pak již jen Zahořany, zámek zvenčí, malé posezení v obchůdku s kávou i pivem. A domů... (text+fota J.W.)

FOTOGALERIE