6. -9. 4. 2023 - Trutnovsko - vedli J.W. + Ivan Jirásek

11.04.2023 07:26

Vyjíždíme do Podkrkonoší na naše první zastavení - od parkoviště u Hřibojed jdeme po NS "Půjdem spolu do Betléma" až k hospitalu Kuks. Cesta je lemovaná mnoha vytesanými sochami M.Brauna. Prohlížíme si za krásného slunečného počasí zahradu, okolí hospitalu a poté vzácný interiér. Po příjezdu do Trutnova a ubytování poznáváme centrum města. Jsme nadšeni, město má skutečně co nabídnout – viz fota.

Den druhý - měníme program vzhledem ke zhoršenému počasí. Do Pece p. S. a na Sněžku zahalenou v mlze nejedeme. V Krkonoších zůstáváme, turistickými trasami vycházíme z Malé Horní Úpy s obstojnými výhledy na kopce, na horské chaty a hotely.  Nechybí ani prohlídka pevnosti Stachelberg s přilehlým areálem a výstup na rozhlednu Eliška. K večeru ještě zbývá čas na procházku do sousedního lesoparku po NS "Den bitvy u Trutnova", i na společný večírek.

Den třetí - podnikáme výpravu do Stolových hor v Polsku. Kvůli rozsáhlému polomu jsme bohužel nemohli projít plánovanou trasu, nýbrž jen po silnici do Karlowa. Tady nás v Karlowe vítá zima se sněhem a bohužel i s mlhou. Ta nám zhatila i plánované výhledy z Hejšoviny. Program procházek pod Hejšovinou byl individuální.
Další zastavení v Kudowe Zdroji, procházíme se lázněmi, parkem, prohlížíme krásné budovy.
Pak zastavení v Náchodě a prohlídka jeho centra. Zde se na nás opět usmívá sluníčko.

Den čtvrtý – dojezd domů s několika zastaveními. Nejprve krátká procházka romantickým údolím Zlatého potoku, plném bledulí, od zaniklé obce Sklenářovice. Na informačních tabulích se dozvídáme o její historii a poválečném pohnutém osudu tehdejších obyvatel .

Malé zastavení cestou u Hrádečku Václava Havla, krátký výšlap ke zřícenině hradu Břecštejn. 
V poledne přišla vhod, nejen kvůli úžasné cukrárně, procházka malebným centrem města Hostinné a poté odjezd až na nejvyšší vrchol Podkrkonoší, na Zvičinu. Na vrcholu byla KČT vybudována Raisova chata s atypickou rozhlednou.
Naší poslední zastávkou byla prohlídka hradu
Pecka s poutavým vyprávěním jeho kastelána.
To byla tečka za naším velikonočním putováním. (text J. W+I. Jirásek)

FOTOGALERIE