9. 9. 2023 - Mimořádná nabídka prohlídky kostelíku v Zahořanech - zajistila J. W. (4,5km+22účast)

09.09.2023 17:00
Možnost navštívit zahořanský kostelík Nejsvětější trojice s komentovanou prohlídkou "zaujala" dvacet dva turistů. Kostelík, který jsme navštívili přesně před osmi lety, pomalu vstává z trosek. Zásluhou zapálených pěti členů Spolku pro Zahořany a jejich mravenčí práce se to pomalu daří. Vyslechli jsme si velmi zajímavé povídání pí Jandové ze Spolku a ocenili jsme jejich zaujetí pro obnovu této památky. Exteriér kostelíku se částečně opravuje, v interiéru se hlavně opravily krovy a velké pukliny v krásných malovaných klenbách. Věž dostala jako první kabát a tak jde vše pomaloučku vpřed. Za dalších osm let to půjdeme opět "zkontrolovat"...

Polovina z přítomných se vydala na velehoru Křemín po skvěle upravené NS, která zde před osmi lety nebyla. Je to od kostelíku pouhý kilometr k "nejvyššímu" bodu ("zdolali" jsme převýšení 76m), cesta ve stínu stromů byla krásně upravena - dřevěné schody usnadnily mírné stoupání, jedenáct tabulí NS a pěkné výhledy. Ke druhému kostelíku Navštívení Panny Marie to bylo co by kamenem dohodil. Kostelík dostal nový nátěr, upravená studánka, socha Panny Marie i okolí.
Pak již jen závěr - posezení v hospůdce u Henschů a odjezd ve 12,26 busem do Ltm (jel až k hornímu nádraží). (text J.W+fota J. Nerad)

FOTOGALERIE + FOTA H. Nedbalové