27. 10. 2018 - Závěrečný výlet - vedli I. Jirásek + J.W. (6+6km,94 účast)

28.10.2018 06:16

Hlavní skupinu nejprve její vedoucí Ivan zavedl z Cínovce na vrchol Lugsteinu(899 m),kterému dominuje televizní vysílač.Chata pod ním nabídla nejen výhled,ale i pověstnou květinovou výzdobu,doplněnou mnoha vtipnými dřevěnými sochami. Odtud jsme po hřebenové cestě došli na jeho severní vrchol Kahlberg(905 m).Všichni turisté,kteří na něm ještě nebyli,mile překvapil nejen úchvatný daleký výhled až na Lužické hory,Šluknovsko a Saské Švýcarsko,tzv. letecký pohled na Altenberg,ale i nový kiosek s občerstvením.Horký svařák zde přišel doopravdy vhod.Z vrcholu už následoval sestup k mnohými očekávanému léčebnému komplexu Raupennest.V něm jsme si po náročné turistické sezoně dopřáli zasloužený dvouhodinový relax v jeho šesti bazénech s termální vodou v ceně 4.40 Eu.Po tomto příjemném zastavení se bohužel jen málo turistů šlo projít doporučenou pohodlnou cestou do centra Altenbergu okolo sousedních vodních nádrží,přestože do odjezdu autobusů zbývalo ještě dost času. Náš tradiční Závěrečný výlet opět dokázal,v čem spočívá kouzlo turistiky,tj. procházky přírodou v každém ročním období,doplněné zajímavými turistickými cíli. (text I. Jirásek+fota V. Červinka a Květa Horáková)

Druhá menší "větev" turistů vystoupila z busu na okraji městečka a vydala  se přírodou na nedaleký kopec Geisingberg. Cesta byla pohodová, jen trocha stoupání z úpatí 745m n. m. k rozledně 824m. Po výšlapu na rozhlednu byl krásný výhled do okolí - na města Cínovec, Geising, Altenberg a okolní kopečky. Poté jsme se vydali do Altenbergu, prohlédli jsme si interér evangelického kostelíku a odebrali se uličkami města  k Reha-Klinik Raupennst, kde jsme si zaslouženě užili koupání v teplých a ještě teplejších vodách zdejších lázní. Malé posezení v lázeňské kavárně pak bylo tou poslední tečkou za dnešním, dá se říci, vydařeným výletem.

Každý si den užil dle svého výběru, někteří zvládli tras více a nestačili se ani vykoupat, někteří se "jen" koupali celý den, i kešek bylo dost.
Prostě  spokojenost všech. (text J.W.+ fota)

FOTOGALERIE - 1. skupina           FOTOGALERIE - 2. skupina